Diables d’Argentona som una colla de més de cent membres disposats a cremar el nostre poble i el vostre, si ens convideu!
Personatges
Llucifer: figura que representa el cabdill de l’exèrcit de diables, encapçala la formació de la Colla i s’encarrega d’encetar i acabar les actuacions de la resta de diables, també apareix als punts de lluïment. Porta el ceptrot més gros de la colla.
Diablesa: és l’esposa d’en Llucifer, i comparteix amb ell la capitania màxima de l’exèrcit de diables, igualment porta un ceptrot en comptes de forca, però no tan gran com el d’en Lluicfer. Acostuma a emportar-se el públic després que els diables hagin fet una figura.
Diables: són els/les principals protagonistes de l’acte. Dansen sota les espurnes o empaiten al públic, fent-lo participar directament, depenent del tipus d’actuació. Van proveïts de forques per subjectar, encendre i cremar la pirotècnia.
Encenedor: té la responsabilitat d’encendre les forques dels diables cremadors i/o de la bèstia festiva. Temporitza les enceses, marca el ritme d’encesa d’acord amb el recorregut previst.
Saquer: persona/es encarregada/es de repartir als cremadors el material pirotècnic, a partir de les instruccions rebudes pel cap de colla.
Carro: persones que s’encarreguen de portar el carro amb tota la provisió de pirotècnia per tot el correfoc, han de tenir clara la distribució del material a dintre d’aquest per poder subministrar el que calgui a cada moment indicat. El carro també porta la farmaciola i l’extintor.
Traquer: diable que obre el correfoc, la seva funció és llençar traques als peus de la gent per començar-los a fer ballar a sota el foc. També pot ajudar a encendre els sostres al llarg del recorregut.
Separador: Inicia la marxa i marca la distància de seguretat amb la colla que precedeix al grup. Limita la distància fins a on poden arribar els diables cremant durant el recorregut del correfoc.
Servei d’Ordre: fan la feina de control d’ordre, encenen els sostres i la pirotècnia aèria. S’encarreguen d’assegurar que aquests elements es detonin amb seguretat i un cop finalitzats que no siguin un risc pel públic.
Acompanyants: fan la feina d’atenció al la resta de membres de la colla, com donar aigua i donar un cop de mà en qualsevol altre tasca.
Els Banyetes van sorgir de la necessitat de que els fills del membres de la Colla participessin de manera activa al correfoc, ja que fins llavors, i per no molestar, anaven al costat del carro.
Així va ser com uns quants diables van agafar algunes idees per fer una secció infantil i van estar preparant i organitzant tot el necessari per què finalment el 2010 s’estrenés la Secció infantil dels Banyetes d’Argentona. Cremaven bengales i flametes i les portaven a la ma o amb les trugetes, i el correfoc es feia junt amb el dels Diables adults. Després de 2 anys, al 2012, van canviar les trugetes per unes forques, ja que amb les trugetes els hi venia tot el fum a la cara i no podien cremar carretilles. Al 2015 van celebrar els primers 5 anys i per aquest motiu es van crear les figures de Polseguereta, en Lluci i la Diablesa de Banyetes, i també van inaugurar el seu propi correfoc del dia 2 d’agost, separats dels adults.
Des dels inicis de la Colla, els tabalers han estat una part importantíssima a tots els correfocs. No podem concebre cap correfoc sense els seus ritmes, tabals, alegria, disbauxa…
Al llarg de tots aquest anys han estat un munt de joves els que han passat per la secció i als que els hi agraïm moltíssim haver estat amb nosaltres.
LA POLSEGUERA.
Diables d’Argentona (Maresme)
Tipus: Truja
Material: Fibra de vidre, resina de polièster.
Any de construcció: 2007/2008
Constructor: Taller del Dimoni Pelut (Marc Sala Audet)
Pes: Per determinar
Mides: Alçada: 2,60m. Llargada: 1,50m. Amplada: 1,60m.
Punts de Foc: 16 (8 per sortidors titani o súper carretilla, i 6 per patums o tubs cracker)
Tracció: Portat per una persona. En repòs s’aguanta sobre quatre potes d’alumini.
Acompanyament musical: El ball de la truja.
Anecdotari.
El 1997 es va fer una primera bèstia, la Truja. Era en forma d’ariet portada per quatre persones, amb un ball propi de tabals i gralles. Degut a varis motius, entre ells que la bèstia necessitava quatre persones per ballar, es va decidir fer una bèstia nova. L’actual truja Polseguera. El seu nom va ser triat per votació, d’entre diverses opcions, pels membres de la colla.”
Perquè repicatruges?
Una vella història de la tradició oral fa que als vilatans i vilatanes d’Argentona se’ns conegui com a Repicatruges, era adient doncs que la imatge de la colla fos una truja.
La història explica que a finals del segle XVII la vila d’Argentona va rebre la visita inesperada del bisbe de Barcelona, aquest en veure les condicions en què estava la parròquia – l’aviram passejava i picotejava lliurement pel cementiri, un fet que considerava un sacrilegi i de molt mal gust-, va amonestar al capellà. Després d’això, el bisbe va decidir anunciar una segona visita per tal de comprovar si s’havien corregit les lamentables condicions en què es trobava l’església i el seu entorn.
Aleshores, i durant algun temps, el poble i el seu mossèn van estar esperant, expectants, la visita del bisbe de Barcelona, un fet que en aquells temps constituïa un esdeveniment de grans dimensions degut a la rellevància de l’estament eclesiàstic barceloní. El campaner es va erigir en l’encarregat d’estar a l’aguait i van acordar que, faria saber a toc de campana als argentonins i argentonines el moment precís quan el bisbe arribés al poble, per així poder-li fer una bona rebuda. Un bon dia, el campaner veié des de la torre una munió de pols que s’aixecava riera enllà en direcció al poble, i automàticament començà a repicar campanes per avisar que el bisbe s’acostava. Però quina va ser la sorpresa de la gent del poble al veure que aquella polseguera no era pas la carrossa d’una autoritat religiosa sinó un carro d’un pagès amb dues truges ben bacones.
Des de llavors, i gràcies a aquesta història de confusió d’un bisbe per uns garrins, a la gent d’Argentona se la coneix com a “repicatruges” i diuen que al bisbe encara li dura l’empipada.
La Polseguereta
Material: Fibra de vidre i alumini
Any de construcció: 2015
Pes: —–
Constructor: Taller del Dimoni Pelut (Marc Sala Audet)
Mides: Llargada: 80cms. amplada: 120cms. Alçada: 160cms.
Tracció: Carregada interiorment per 1 persona
Punts de Foc: 5
Anecdotari:
Es va estrenar per la Festa Major de Sant Domingo del 2015, la iniciativa sorgeix de la colla de Diables d’Argentona, l’objectiu era dotar la colla infantil, Els Banyetes, d’una figura de foc i es decideix que sigui la filla de la Polseguera (2008), la bèstia de la colla adulta. El nom de Polseguera ve donat per la llegenda que atorga el mot de repicatruges als vilatans d’Argentona: “al poble s’esperava la visita del bisbe de Barcelona, el campaner al veure la polseguera que s’aixecava camí enllà, va fer repicar les campanes. Quina va ser la sorpresa que aquella polseguera al entrar al poble no era el carruatge del bisbe sinó un carro amb dues truges ben bacones.”